Tagasi

Harjumused ja toidud, mis mõjutavad hammaste tervist

24.08.2021

Hambaarst dr Andrei Akkalainen, Unimed Kaarli hambakliinik

Millised on need toidud ja harjumused, mis võivad mõjutada su hammaste tervist? Dr Andrei Akkalainen Unimed Kaarli hambakliinikust õpetab, mida ja kuidas süüa, et see hammastele halvasti ei mõjuks.

Kohvi ja tee liigtarvitamine muudab hammaste värvi. „Siin on lihtne reegel – kui jook värvib ära valge tassi, siis värvib ta ka valget hambaemaili,“ ütleb dr Akkalainen. Liiga kuuma tee või kohvi joomine võib lisaks hammaste värvi tumendamisele kahjustada ka hambaemaili. „Kohv on ka üsna happeline jook, mis tähendab, et ta on hammastele kahjulikum kui must või roheline tee.“ 

Pärast kohvi või tee nautimist tuleks endale harjumuseks kujundada vee joomine või suu loputamine. „Vesi ei tohi olla külm,“ lisab ta. Kas peale kohvitamist tuleks hambad hoopis üle pesta? „Kindlasti mitte,” sõnab arst „harjamine võib sellisel puhul püsivalt hambaid kahjustada. Veega loputamisest piisab.“ Kohv ja tee pole ainsad hammaste värvijad. Hamba värvi võivad muuta ka värvilised kastmed ja tugeva värviga maitseained, nagu näiteks karri ja kurkum.

 

◼️ Happelist jooki joo kõrrega

Hammastele ei meeldi happelised ja gaseeritud joogid nagu näiteks mahlad, smuutid, gaseeritud veed, limonaadid, sidrunivesi, veinid. „Neid võiks juua kõrrega, siis ei jõua happed hambapinda vigastada,“ ütleb hambaarst. „Kõik gaseeritud joogid on happelised. Süsihappegaasi lisamine tavalisele veele tõstab joogi happelisust. Kuna hambaemail on mineraalne kude, siis teoreetiliselt gaseeritud jook (isegi tervislik mineraalvesi) võib hambapinda kahjustada. Siiski on uuringud näidanud, et mõõdukas gaseeritud vee tarbimine ei vigasta märkimisväärselt hambaid.“

Kui gaseeritud veele on lisatud happelisi komponente, näiteks sidruni- ja puuviljahappeid, siis võib arsti sõnul selliste jookide sage tarbimine tõsiselt hambaemaili vigastada, põhjustada hammaste kulumist ja tundlikkust ning soodustada kaariese teket. Janu tasub kustutada tavalise gaseerimata joogiveega, mitte mullidega sidruniveega. 

➡️ Loe pikemalt, mida teevad gaseeritud ja maitsestatud veed meie hammastele

 

◼️ Hambad ei armasta sagedast näksimist

Meie organism suudab 2-2,5-tunniga neutraliseerida suus happelise keskkonna, mis tekib suhu pärast iga toidukorda. Kui pidevalt näksida, siis püsib happerünnak suus kauem ja see kahjustab hambaid. Dr Akkalaineni sõnul tuleks näksimisega piiri pidada ja toidukordade vahed võiksid olla vähemalt kolme tunni pikkused.

Hambavaenulik on ka kuuma ja külma toidu samaaegne söömine. Jäätis kohviga võib tunduda ahvatlev, aga hambad ei ole selle eest tänulikud. Hambaemail võib kuuma ja külma toidu samaaegsest söömisest lausa mõraneda.

Lisaks toob hambaarst välja selle, et hambad on mõeldud siiski ainult sihtotstarbeliselt söömiseks, mitte abivahendiks näiteks koorimata pähklite purustamisel, pudelite avamisel või päevalilleseemnete puhastamisel.

 

◼️ Hammaste sõbrad ja vaenlased

Dr Akkalaineni sõnul võib hambasõbralikeks pidada vähese suhkrusisaldusega või suhkruvabasid toite. „Hambasõbralik on süljeeritust stimuleeriv toit, mis neutraliseerib happerünnakut. Ka suust kiiresti läbiliikuv vedel või hambapinnale mittekleepuv toit võib olla hambasõbralik,“ selgitab ta.

Näiteks on hambasõbralikud suhkruta piimatooted. Juust stimuleerib süljeeritust ja on võimeline neutraliseerima suu happelist keskkonda. Pähklite söömine enne ja pärast toidukorda vähendab tänu suurele kaltsiumi ja rasvade sisaldusele tuntavalt hambaid tabava happerünnaku tugevust. Hea uudis šokohoolikutele: tänu suurele rasvasisaldusele on šokolaad suhteliselt hambasõbralik maius. Eriti, kui see sisaldab ka pähkleid. 

Hammastele kahjulikke toiduaineid on palju. Laias laastus on nendeks kõik magusad ja happelised toidud ja joogid, samuti need toidud, mis hammaste külge kleepuvad. Nimekiri on pikk: kartulikrõpsud, küpsised, iiriskommid, pulgakommid, karamellkommid, äädika-baasil kastmed, ketšup, palsamiäädikas, sojakaste, mahlad, vein, röstitud päevalilleseemned, maitsestatud kuivikud ja küüslauguleivad. Isegi sellised pealtnäha süütud ja lausa tervislikud toiduained nagu rosinad ja kuivatatud puuviljad on hammaste seisukohalt pigem kahjulikud – nimelt on nad magusad, happelised ja kipuvad hammaste külge kinni jääma. 

Kuigi selle jutu lugemise järel võib tekkida soov pärast iga söömist hambaid küürida, ei soovita dr Akkalainen seda teha. „Suud tohib pärast sööki ainult loputada ja puhastada hambavahed niidiga ning närida suhkruvaba nätsu,“ lisab ta.